Grondwatertrappen / Gt-actualisatie
Inzicht in grondwaterstanden is van groot belang voor de inrichting, het beheer en de kwaliteit van het landelijk gebied. Het niveau van het grondwater wordt in meer of mindere mate door neerslag en verdamping beïnvloed. Hierdoor is het grondwaterniveau voortdurend aan verandering onderhevig. Om de betekenis van deze fluctuatie in het grondwaterniveau voor het landgebruik te kunnen karakteriseren worden deze fluctuaties samengevat in een grondwaterregime en hiermee samenhangende grondwatertrap. Binnen AtlaTerra is veel ervaring met het interpreteren en karakteriseren van het grondwaterregime en Gt-actualisatie teneinde een goede vertaalslag naar potenties voor natuur en landbouwkundige schade te kunnen maken. Voor nadere informatie wordt verwezen naar onderstaande publicaties:
In bovenstaande publicatie is de totstandkoming van de landsdekkende geactualiseerde Gt-kaart beschreven. De GIS-bestanden kunt u
hier
downloaden
-
Het grondwaterregime als basis voor de grondwatertrap:
Gaast, J.W.J. van der en H. Th. L. Massop, 2005. Het grondwaterregime als basis voor de grondwatertrap; in: H2O, nr22, pag36-38.
-
De grondwaterdynamiek in het waterschap Regge en Dinkel:
Gaast, J.W.J. van der, H.R.J. Vroon en M. Pleijter, 2006. De grondwaterdynamiek in het waterschap Regge en Dinkel. Alterra-rapport 1335, ISNN 1566-7197. Alterra, Wageningen.
-
Hoe nauwkeurig is de grondwatertrap op buislocaties te bepalen?:
Gaast, J.W.J. van der en H. Th. L. Massop, 2005. Hoe nauwkeurig is de grondwatertrap op buislocaties te bepalen? Stromingen 11(4): 5-17.
-
Karakterisering van de freatische grondwaterstand in Nederland; Bepaling van de GxG en xG3 voor 1995 op puntlocaties:
Gaast, J.W.J. van der en H. Th. L. Massop, 2003. Karakterisering van de freatische grondwaterstand in Nederland; Bepaling van de GxG en xG3 voor 1995 op puntlocaties. Alterra-rapport 819, ISNN 1566-7197. Alterra, Wageningen.